top of page

Ria Bisseling stelt zich voor...

Mijn leven in evenwicht

 

Zowel het kijken naar, als het maken van kunst heeft mij altijd gestimuleerd tot het ontwikkelen van ideeën en oplossingen voor problemen die niet direct voor de hand liggen. Het stimuleert het grensoverschrijdend denken. Het proces van het maken van kunst geeft mij bovendien rust en kracht, de mogelijkheid om afstand te nemen en zaken te overdenken. Als zodanig helpt kunst mij mijn leven in evenwicht te houden.

 

Mijn inspiratiebronnen zijn zeer divers. Ik onderzoek de beeldende mogelijkheden van de “onbewuste” wereld der dromen, als de mogelijkheden die de concrete werkelijkheid mij al dan niet associërend biedt. Deze zoektocht levert mij een scala van beeldende mogelijkheden en thema’s op. Zo heb ik een wandeling naar het verleden gemaakt, wat mij een reeks van beelden opleverde zoals de “Verdwenen Brug”, “Gesluierd Spaans” en “het Civilité Poppetje” en hebben mijn dromen bijvoorbeeld de reeks “Dwalingen” opgeleverd.

 

Mijn beelden zijn een materiële vertolking van mijn gevoelens, als mens, kunstenaar in een maatschappelijk, sociale en politieke context en daarenboven vooral als vrouw. Mijn onderzoek brengt mij op thema’s zoals hoe schoonheid gepaard gaat met kracht, zachtheid gepaard kan gaan met taaiheid, maar ook hoe ontwapenend kwetsbaarheid kan zijn en hoe verraderlijk vermeende zwakheid is. Omdat mijn ideeën richtingbepalend zijn voor mijn werk, drukken mijn thema ’s zich ook in mijn materiaalkeuze uit. Riet is fragiel van uiterlijk maar ontzettend taai en buigzaam, vliegerpapier is doorschijnend en kwetsbaar maar met houtlijm behandeld wordt het ontzettend sterk. Gietlatex is zelfs millimeter dun taai en flexibel. Zink geeft een stoer uiterlijk maar is zacht, buigzaam en makkelijk te snijden in de gewenste vormen. Vitrage in alle soorten en maten is zo sterk dat je het als wapening voor beton kunt gebruiken en er iets zwaars mee kunt ophangen en toch houdt het de charme van een bruidssluier. Elektriciteitsdraad geeft de mogelijkheid te tekenen in de lucht. Paraffinewas versterkt met verbandgaas gehard door kunststof behoudt de uitstraling van kwetsbaarheid.

 

Ik gebruik kleuren om de zeggenschap van mijn beelden te vergroten. Balans en beweging zijn steeds terugkerende thema’s in mijn vormentaal. Mijn ontwerptekeningen vormen vaak de basis voor series op zichzelf staande tweedimensionale kunstwerken zoals etsen, linosnedes, collages en schilderijen.

 

 

 

Prijzen

 

2007 5e Prijs: Lorenzo il Magnifico Scultura Installatione - Biënnale Internationale Dell’Árte Florence Italië

 

2004 1ste prijs: Oostzaan met “Portret van de Burgemeester”

 

2001 Prijs Duravermeer met een drietal Fusiebeelden

bottom of page